Vandaag is de dag voor een nieuw begin

Ai: deze fouten worden vaak gemaakt bij het reinigen van je gezicht

Het reinigen van je huid is één van de belangrijkste stappen van je huidverzorgingsroutine. Het is stap 1 in het behalen van een gezonde, egale huid, maar nog extra zo belangrijk wanneer je make up draagt. Het is van belang om een goede reiniger te kiezen. Het ene reinigingsproduct is het andere namelijk niet. 

De reden om als eerste stap te beginnen met een reiniger is om het overtollige talg en bacteriën te verwijderen, zonder de huid uit te drogen of te irriteren. Als je een reiniger in de ochtend en in de avond toepast, voorkom je dat poriën verstopt raken en puistjes of andere onregelmatigheden ontstaan. 

7FA87323-08BF-408A-BAE9-DCE21B267628-1024x1024.jpeg

Om vragen en onduidelijkheden omtrent het reinigen van je gezicht uit de wereld te helpen, hieronder enkele veelgestelde vragen:

Kun je je huid té vaak reinigen?
Het antwoord hierop is simpel. Ja, je kunt je huid té vaak schoonmaken. Er bestaat zelfs een kans dat je je huid daarmee schade toebrengt. Schade? Ja, overmatig reinigen kan de bovenste huidlaag en belangrijke vetten van je huid afstrippen. De huidbarrière (het natuurlijke beschermingsmechanisme van de huid) kan uit balans raken en hierdoor ontstaan huidproblemen. Maar ook bestaande huidproblematiek kan worden verergerd.  Een onrustige of vette huid kan hierdoor bijvoorbeeld nog onrustiger of vetter te worden. 

Het is belangrijk om je huid op een milde manier van make-up en andere invloeden van buitenaf te ontdoen. Tevens is een gereinigd gezicht minstens zo belangrijk omdat producten beter door de huid kunnen worden opgenomen. 

Gebruik ik een reiniger op een natte of droge huid?
Er bestaan verschillende soorten reinigers. De keuze van het reiningsproduct wordt bepaald door jouw huidtype en bepaalt mede of je deze beter op een droge of natte huid aanbrengt.  De meeste reinigers worden vermengd met water tot een schuim en op een droge huid aangebracht. Bij het toepassen van een “milk” komt vaak geen water kijken door de zachte, crèmige substantie. Voor alle reinigers geldt wel: na het product ongeveer 2 minuutjes te hebben gemasseerd, afspoelen met water. 

Is slapen met make-up restanten zo schadelijk?
Ook al ben je ’s avonds nog zo moe na een lange dag werken en is het verzorgen van je huid het laatste waar je zin in hebt… Gaan slapen met make-up op is een absolute no-go! In de avond is het zó belangrijk om je make-up, onzuiverheden en vuil van de dag te verwijderen. Wanneer je je gezicht niet ontdoet van make-up resten, zullen deze achterblijven in de poriën. De achtergebleven pigmenten van de make-up in de porie maken de huidteint vaal en verstoppen de porie. Hierdoor kan de huid in zijn behoefte niet optimaal functioneren, waardoor huidverslechtering optreedt.  

Moet ik mijn huid ook schoonmaken als ik geen make-up gebruik
Absoluut! De huid maakt namelijk van nature vet aan (talg) dat de poriën verstopt. Het niet dagelijks reinigen van deze natuurlijke vetten leidt tot onvolkomenheden en acne. Daarnaast stappelen verontreinigingen zoals uitlaatgassen en chemicaliën zich door de dag op. Dit laagje kan net als make-up ook de porie verontreinigen en de huidteint dof maken.  

Nog niet overtuigd? Probeer dan eens aan het einde van de dag een watje over je gezicht te halen. Je zult versteld staan hoeveel vuil zich gedurende de dag verzamelt heeft op je huid.

07A1D15B-0514-43B3-B4B6-4233B7972EBB-1024x1024.jpeg

Aansluitend hierop een overzicht van veel gemaakte fouten en misvattingen over reinigen:

Het moge duidelijk zijn dat het reinigen van je gezicht de belangrijkste stap van de huidverzorgingsroutine vormt. Vaak worden er onbewust toch nog wat foutjes gemaakt tijdens, of voor het reinigen van je gelaat. Zonde, want ondanks alle goede bedoelingen kan dit je huid onnodig irriteren. Benieuwd of jij je huid goed reinigt? Hieronder volgen er een aantal van deze op een rijtje. Als je deze fouten leest wordt het reinigen een van de makkelijkste handeling tijdens je routine. Echt? Ja écht! 

#1 Hardhandig: Sommige mensen denken hoe harder ik druk op mijn huid hoe beter dit is voor het schoonmaken van de huid. STOP. Masseer lichtjes het reinigingsproduct in. De actieve ingrediënten die een reinigingsproduct bevat, doen al het werk. Je hoeft echt niet hard te drukken of te schuren met een borsteltje. Je huid wordt schoon ook met zachte ronddraaiende bewegingen. 

#2 Make-up doekjes: Deze zouden echt verboden moeten worden! Makkelijk in gebruik? Nee hoor, je bent net zo snel en nog effectiever bezig als je het reinigingsproduct in je handen neemt en op je gezicht aanbrengt. Reinigingsdoekjes zijn vaak voorzien van verschillende alcoholen die je huid gevoelig maken, daarnaast verwijderen ze niet alles wat op je huid zit. Dus… weg ermee! 

#3 Heet water: Voor velen zo vanzelfsprekend, maar te warm water zorgt ervoor dat je huid wat vocht verliest. Heet water tast namelijk huidbarrière aan, met name bij een droge en gevoelige huid. Gebruik lauw water, dit is veel beter. 

Al met al even een toelichting waarom het gebruik van een reiniger een must is voor het behalen van een gezonde huid. Dus hup, neem je de tijd voor een reiniging in de ochtend én in de avond. Na enkele weken zal je het resultaat al merken. Je huid zal je zo dankbaar zijn.

BECC4BC4-D458-4D8E-A8C2-98AC4DB4F1E2-edited.jpeg

Meer weten?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact met ons op.

Plan een gratis consult