Vandaag is de dag voor een nieuw begin

Botox tegen zweten

Blog-zweten_afbeelding.png

Wat is zweten?

Zweten is een manier van het lichaam om af te koelen. Bij hyperhidrosis is er geen onderliggend probleem en zweet u vaak alleen overmatig op een bepaald deel van uw lichaam, zoals de oksels, voorhoofd, handen of voeten. Het overmatige zweten kan ook een onaangename geur geven. Deze geur ontstaat door de groei van bacteriën die een geur afgeven.

Vaak is de oorzaak van overmatig zweten niet bekend. Waarschijnlijk komt het door een prikkel om te gaan zweten in de hersenen. Bij dertig tot vijftig procent van de mensen die overmatig zweten, komt het in de familie voor. Het overmatig zweten kan ontstaan onder invloed van psychische factoren. Meestal ontstaat het in de puberteit en blijven de klachten enkele tientallen jaren bestaan.

Als u overmatig zweet over uw hele lichaam ga dan naar uw huisarts, vaak is er dan een onderliggend probleem:

  • overgewicht;
  • de menopauze;
  • een (chronische) infectie zoals tuberculose;
  • hormonale ziekten zoals een te snel werkende schildklier;
  • kanker;
  • het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

 

Wat doet botox bij zweten?

Botox blokkeert tijdelijk de aansturing van de zweetklieren door de zenuwuiteinden. De zweetklieren scheiden daarom tijdelijk, 3-6 maanden, geen vocht meer uit. Zo zorg je ervoor dat het gebied dat normaal snel nat wordt, nu enkele maanden droog blijft. Na die periode worden de zweetklieren weer actief en gaan ze opnieuw zweet produceren. Er wordt dus niets onomkeerbaars gedaan bij deze behandeling.

 

Op welke plekken kan dit toegepast worden?

In principe zou het op vrijwel het hele lichaam gebruikt kunnen worden. De meest voorkomende plekken zijn echter oksels, gelaat, handpalmen en voetzolen.

 

Is het gebruik van botox veilig?

Botox wordt al tientallen jaren gebruikt in zeer hoge doseringen voor medische aandoeningen zoals spasmen. In al die tijd is nog nooit gebleken dat Botox schadelijk is voor het lichaam. Er is veel onderzoek gedaan naar effectiviteit, complicaties en bijwerkingen. U mag er dus gerust van uitgaan dat deze behandeling en het middel heel veilig is.

Ga ik op andere plekken meer zweten na een behandeling met botox?

Nee, het behandelde oppervlak is zo klein ten opzichte van het hele lichaam, dat u niet zult merken dat u op andere plekken meer gaat zweten.

 

Doet de behandeling pijn?

De behandeling met botox wordt uitgevoerd met ontzettend dunne naaldjes, bijna zo dun als een haartje. Het overgrote deel van de prikjes voel je niet tot nauwelijks.

 

Zijn er risico’s aan deze behandeling?

Iedere injectie heeft tijdelijke risico’s als: blauwe plekjes, roodheid, infectie. De risico’s zijn echter klein en de kans is ook klein dat ze optreden.

 

Moet ik deze behandeling altijd herhalen?

Ja, u dient deze behandeling te herhalen. De periode kan wel toenemen tussen de opvolgende behandelingen. In een enkel geval, wanneer het zweten stress gerelateerd is, kan het zijn dat u door de behandeling de vicieuze cirkel doorbreekt en dat u kunt stoppen met de behandeling.

 

Wat zijn de kosten van deze behandeling?

Per gebied (oksels, voetzolen of handruggen) is de prijs 475 euro.

 

Wordt de behandeling vergoed door de verzekeraar?

De behandeling met botox tegen ongewenst zweten wordt in de meeste gevallen niet vergoed door zorgverzekeraars. Alleen wanneer de diagnose hyperhidrosis gesteld wordt kunt u voor vergoeding in aanmerking komen. Deze diagnose kan in het ziekenhuis worden vastgesteld.

Vrijwel iedereen is geschikt deze behandeling. Heeft u vragen over een behandeling? Maak een afspraak en/of stel uw vragen tijdens een consult.

Meer weten?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact met ons op.

Plan een gratis consult