Vandaag is de dag voor een nieuw begin

De partner in crime van vitamine C: vitamine E

Eerder deden we al uit de doeken wat vitamine C voor je huid kan betekenen. Vitamine C heeft een goede vriend: vitamine E. Ze werken samen om je huid tegen de zon te beschermen. Ze zorgen ervoor dat je huid minder snel verbrandt, dat deze minder celschade oploopt en dat pigmentvlekjes minder zichtbaar worden. Maar.. vitamine E heeft, mits op de juiste manier toegepast in je huidverzorging, nog andere wonderbaarlijke eigenschappen.

 

Wat is vitamine E en waar zit het in?

Vitamine E, of tocopherol, is een anti-oxidant die ons lichaam via voeding binnenkrijgt. De vitamine speelt bijvoorbeeld een grote rol bij de instandhouding van je weerstand, het instandhouden van je spierweefsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Het komt ook in grote hoeveelheden voor in de huid, vooral in de bovenste laag. Het bevindt zich in het talg. Vitamine E zorgt er, in combinatie met vitamine C, voor dat je beter beschermt bent tegen de zon. Daarnaast zorgt de vitamine ervoor dat je huid een betere barrierefunctie krijgt en andere stoffen beter hun werk kunnen doen en dus dieper in de huid kunnen doordringen. Tot slot vermindert deze anti-oxidant ook nog de afbraak van collageen. Je krijgt vitamine E via je voeding binnen via allerlei groenten (spinazie!), granen, noten, vis (zalm!) en plantaardige olie. Daarnaast kun je vitamine E ook in supplementvorm slikken.

 

Je kunt het eten, maar kun je het ook smeren?

Vitamine E kun je ook smeren. Maar, net zoals dat het geval was bij bijvoorbeeld vitamine C, is ook vitamine E gevoelig voor licht en zuurstof. Dat betekent dat de werking ervan al snel afneemt als je een product in een potje gebruikt. Zoek dus altijd naar verpakkingen met een luchtdichte pompflacon (altijd beter, voor veel werkzame ingrediënten!). Daarnaast wil je het liefste een concentratie van minstens 0,5% zien van alpha tocopherol. Andere vormen van vitamine E werken niet zo goed (vitamine E kan bijvoorbeeld ook op de ingrediëntenlijst staan als tocotriënolen, tocoferylsuccinaat of tocoferyllinoleaat). Tot slot werkt vitamine E pas echt goed wanneer er ook nog andere anti-oxidanten aan het product zijn toegevoegd (liefst vitamine C).

 

Tot slot…

Er wordt vaak gezegd dat vitamine E een positieve invloed kan hebben op littekenweefsel. Helaas is daar geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Voor het verminderen van littekens kun je beter op zoek gaan naar een product met een hoge dosis vitamine A. Wel heeft vitamine E dus heel veel andere goede eigenschappen en deze anti-oxidant mag zeker niet ontbreken als je je huid op en top wilt verzorgen.

Meer weten?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact met ons op.

Plan een gratis consult