Vandaag is de dag voor een nieuw begin

Een ode aan vitamine C

Vitamine C via je voeding binnenkrijgen is natuurlijk supergezond. We hebben vitamine C nodig om tal van processen in ons lichaam constant te houden, maar wist je dat het ook een echte booster is voor je huid? Via je voeding alleen kun je, ook eet je kilo’s sinaasappels, niet genoeg binnenkrijgen om van een optimaal effect op de huid te kunnen spreken. Je lichaam neemt maar een bepaalde hoeveelheid vitamine C via je voeding op. De rest wordt vervolgens via je urine weer afgevoerd. Wat doet vitamine C met je huid en waar moet je op letten bij het gebruiken van producten die vitamine C bevatten?

 

De werking van vitamine C

Net als dat het geval is met vitamine A, is ook van vitamine C (ascorbinezuur) bekend dat het echt iets kan doen voor je huid. Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben de afgelopen 20 jaar laten zien dat vitamine C:

  • Nodig is voor de vorming van collageen (bindweefsel in de diepere lagen van de huid)
  • Een krachtige anti-oxidant is en daarmee bijvoorbeeld vroegtijdige veroudering tegen gaat
  • Bij een concentratie van 3% of meer zorgt voor een vermindering van hyperpigmentatie

Het lijkt er dus op dat vitamine C in een huidverzorgingsproduct voor iedereen een must-have is, ongeacht leeftijd of huidconditie.

 

Waar moet je op letten?

Vitamine C vind je helaas nog niet in heel veel huidverzorgingsproducten terug. De belangrijkste reden daarvoor is dat vitamine C moeilijk stabiel te houden is in een product. Onder invloed van zuurstof, water en licht wordt het al snel afgebroken en wordt de werking dus minder. De enige echt goede manier om vitamine C te verpakken is dan ook in een luchtdichte, donkere pompflacon. Zie je dus ergens een potje crème met daarin vitamine C verwerkt, dan kun je er vanuit gaan dat de werking daarvan al snel na opening van het potje teniet wordt gedaan.

Daarnaast is vitamine C het meest effectief bij concentraties tussen de 3 en 10%. Vaak staan er geen percentages vermeld op verpakkingen. Je kunt ervan uitgaan dat hoe hoger een ingrediënt in de ingrediëntenlijst staat, hoe meer ervan in het product verwerkt is. Vitamine C en E versterken elkaars werking, dus wanneer je deze samen in een product ziet heb je een gouden combinatie te pakken (vitamine E liefst een percentage van 1% of hoger).

Bij hogere concentraties vitamine C kan het product een licht prikkelend gevoel op de huid geven. Wanneer je huid aan het product gewend is houdt dit meestal op. Daarnaast maakt vitamine C je huid gevoeliger voor UV straling.

Let dus altijd op de verpakking, de ingrediëntenlijst en bescherm je huid goed tegen de zon wanneer je een product met een hoge dosis vitamine C wilt gaan gebruiken.

Meer weten?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact met ons op.

Plan een gratis consult