Vandaag is de dag voor een nieuw begin

“Lips, hot or not?” door Drs. Meijer

Lippen zijn belangrijk. Wanneer het gezicht wordt bekeken gaat de aandacht eerst naar de ogen en de mond. De mond bepaalt voor een groot deel de indruk die iemand achterlaat. Smalle lippen worden geassocieerd met ouderdom, ontevredenheid, verbeten zijn en andere negatieve impressies. Volle lippen daarentegen met jeugdigheid, sensualiteit, zinnelijkheid en sexappeal. Het is dan ook logisch dat er een vraag bestaat naar het vullen van de lippen. Zowel door vrouwen als ook door mannen. Hierbij is het belangrijk zich te realiseren dat er verschillende vormen van lippen bestaan die voor een groot deel genetisch en etnisch zijn bepaald.

 

Ideale proporties

Er zijn grenzen aan wat er te realiseren is wanneer je een natuurlijke uitstraling wilt behouden. Er zijn ideale proporties voor wat betreft de breedte van de mond, de projectie van de lippen en de verhouding van de hoogte van de boven- tot de onderlip. Idealiter wordt de breedte van de mond bepaald door de lijnen die van de uiteinden van de wenkbrauwen lopen naar het laagste punt van de middenlijn van de kin. De projectie naar voren wordt begrensd door de lijn van de punt van de neus tot de punt van de kin die je vanuit zijaanzicht kan trekken. De ideale verhouding van boven- tot onderlip is 1 tot 1,6. Daarnaast kan het nodig zijn om de contouren van het filtrum te herstellen, het gewelfde deel tussen neus en lippen. Deze regels zijn een houvast waarbij het doel een natuurlijke correctie van de lippen is.

 

Overcorrectie

Correctie van de lippen buiten de eerder aangegeven grenzen wordt in Nederland meestal als onnatuurlijk beschouwd. In sommige landen is het juist wel gewenst, enerzijds uit esthetisch oogpunt, anderzijds als statussymbool. Het is aan eenieder of hij aan het creëren van onnatuurlijke monden mee wil werken. Het is het beste om zeker niet te overvullen en zo nodig in tweede instantie bij te werken.

 

Waarmee worden lippen gevuld?

Voor het vullen van de lippen wordt hyaluronzuur gebruikt. Bio-stimulatoren als calciumhydroxyapatiet en polymelkzuur zijn gecontraïndiceerd. Permanente middelen zijn voor elke esthetische indicatie verboden. Lipofilling van de lippen wordt soms gedaan, maar is niet aan te bevelen.

 

Doet het pijn?

In principe wordt er altijd met verdoving gewerkt. Dit wordt, net als bij de tandarts, gedaan door injecties in de omslagplooi van het tandvlees. De lippen kunnen behandeld worden met een naald of canule. Een canule heeft in tegenstelling tot een naald een ronde top, waarbij de vloeistof bij de top aan de zijkant naar buiten komt.

 

De vermilion border

De vermilion border, het lijntje dat de lipcontour vormt als overgang tussen het lippenrood en de huid rond de lippen, is makkelijk te accentueren. Dat geeft een versterking van de lipcontour en vermindert de aanzet van de rokerslijntjes. Het is altijd belangrijk te melden of u ooit een koortslip heeft gehad. Dat kan van invloed zijn op de behandeling.

 

Het lippenrood

Het lippenrood zelf is oppervlakkig en/of diep te behandelen, afhankelijk van het volume dat je wilt creëren. Met de canule ontstaan er minder snel bloedingen. Met een naald is het wel makkelijker om oppervlakkig te injecteren. Oppervlakkig behandelen van het lippenrood heeft het voordeel dat de hydratatie van het slijmvlies verbetert. Hyaluronzuur houdt namelijk vocht vast, waardoor de fijne lijntjes verminderen. De diepere techniek is te verkiezen wanneer er meer volume moet worden gecreëerd.

 

Het filtrum

Het filtrum wordt vaak vergeten, maar behandeling hiervan draagt bij tot een uitgebalanceerd eindresultaat. Oppervlakkig wordt de gewenste hoeveelheid hyaluronzuur achtergelaten, waardoor het reliëf kan worden gerestaureerd en verbeterd.

 

Veiligheid

Behandeling van de lippen kan verkeerd uitpakken wanneer geen rekening wordt gehouden met de vaatvoorziening en de zenuwinnervatie. Daarom is het belangrijk een arts te kiezen die kennis en ervaring heeft. De artsen van de NVCG worden gecontroleerd op kennis, kunde en ervaring. Samenwerking met een arts die aangesloten is bij de NVCG heeft dus altijd een grote meerwaarde.

 

Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een goede arts.

 

Pascal Meijer, Kliniek aan de Maas

Meer weten?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact met ons op.

Plan een gratis consult