Vandaag is de dag voor een nieuw begin

Cosmetisch arts of cosmetisch arts?

Het veld van artsen die in Nederland cosmetische behandelingen uitvoeren is zeer divers en daarom moeilijk te overzien voor u als cliënt. Naast de cosmetisch arts zijn er veel andere specialisten (huisartsen, neurologen, etc.) die naast hun eigen specialisme ook cosmetische behandelingen uitvoeren. Dat lijkt in eerste instantie heel vertrouwd en veilig, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Het feit dat ze arts zijn zegt nog niks over de kennis en vaardigheden in cosmetische behandelingen.

 

Wie mag zich cosmetisch arts noemen?

Daarnaast zegt een titel die begint met cosmetisch eigenlijk nog niet zoveel. Iedere arts of chirurg mag zich cosmetisch arts cq. cosmetisch chirurg noemen. Eind 2017/begin 2018 zal dit veranderen. De titel cosmetisch arts zal dan worden erkend en leden van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) zullen de tegen die tijd beschermde titel ‘cosmetisch arts’ krijgen.

 

Wie is een goed cosmetisch arts?

Hoe weet ik dan tot die tijd welke arts wel of niet bekwaam is in cosmetische behandelingen als injectables, laser en medische peelings? Een cosmetisch arts die lid is van de NVCG is aantoonbaar ervaren en bekwaam in deze behandelingen. De leden hebben meer dan 4 jaar ervaring, voeren meer dan 500 behandelingen per jaar uit, worden iedere 5 jaar gevisiteerd en werken volgens vaste protocollen. Er wordt standaard gewerkt met veilige producten en bewezen technieken. Nascholing is verplicht, minstens 40 uur per jaar in het eigen vakgebied.

De cosmetisch artsen van Kliniek aan de Maas zijn lid van de NVCG en dragen daarmee het kwaliteitszegel van deze vereniging. Zelf ben ik al jarenlang secretaris van de NVCG. In deze functie zet ik me actief in voor de ontwikkeling van de cosmetische geneeskunde in Nederland. Zo is er in samenwerking met en dankzij de subsidie van het ministerie van VWS een opleiding opgezet om cosmetisch artsen in twee jaren fulltime op te leiden tot echte specialisten in hun vak.

 

Waar let je op bij de keuze voor een cosmetisch arts?

Om de keuze voor u eenvoudiger te maken heb ik enkele tips op een rij gezet:

  1. Kijk of de arts lid is van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG). De NVCG is de beroepsvereniging voor cosmetisch artsen. Leden worden gecontroleerd op kwaliteit en veiligheid. Een lid van de NVCG is gespecialiseerd in injectableslaserbehandelingen en bijvoorbeeld medische peelings, soms ook in kleinere chirurgie als ooglidcorrecties.
  2. Wanneer de arts geen lid is van de NVCG, kijk dan in ieder geval of hij/zij ingeschreven is in het BIG-register. Is dat niet het geval, blijf dan ver weg!
  3. Vraag naar de opleiding en ervaring van de arts. De cosmetische geneeskunde is nog een jong specialisme, nog niet iedereen is goed opgeleid. Een arts die de tweejarige opleiding van de NVCG heeft voltooid is twee jaar lang fulltime opgeleid in cosmetische, niet-chirurgische behandelingen en mag zich dus wel een specialist op dit vakgebied noemen.
  4. Vraag ook naar andere werkzaamheden van de arts. De cosmetische geneeskunde is inmiddels zo uitgebreid dat men geen kwaliteit kan leveren als het vak ‘erbij’ wordt gedaan.
  5. Ga niet af op een mooie website met daarop ‘ervaringen’ van patiënten. Iedere arts die een cursus heeft gedaan van enkele uren kan een mooie website laten maken. Op onafhankelijke websites als kliniekervaringen.nl kun je echte reviews lezen over klinieken en artsen.

De slogan van het ministerie van VWS luidt: ‘Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een goede arts.’

Kliniek aan de Maas staat hier volledig achter. Kwaliteit staat voorop! Je uiterlijk is je dierbaar en leg je niet zomaar in iemands handen.

Pascal Meijer, cosmetisch arts/directeur

Meer weten?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact met ons op.

Plan een gratis consult