Vandaag is de dag voor een nieuw begin

Hoe de boomschors van een wilg je kan laten stralen: Salicylzuur

Net als het geval is met vitamine A-zuur bestaan er ook over salicylzuur vele wetenschappelijke artikelen die de effectiviteit ervan aantonen. Salicylzuur wordt gebruikt als exfoliant. Een exfoliant verwijdert de laag dode huidcellen die op je huid ligt en maakt daarmee de hoornlaag iets dunner. Het resultaat is een stralende, frisse huid. Daarnaast zorgt exfoliëren ervoor dat andere werkstoffen beter door de diepere lagen van de huid kunnen worden opgenomen (vitamine A-zuur bijvoorbeeld!).

 

Vele toepassingen

Salicylzuur heeft vooral een positieve uitwerking op een vette en/of acne huid. Het zuur lost talg in de porie op, waardoor mee-eters en gerstekorrels verdwijnen en bij blijvend gebruik ook kan voorkomen. Een ander voordeel van salicylzuur is dat het ontstekingsremmend werkt. Waarschijnlijk ken je salicylzuur dan ook al je hele leven: aspirine is puur salicylzuur. Salicylzuur werkt in het gezicht het beste wanneer er minstens 0,5 tot 2% procent aan het product is toegevoegd. Verder is het van belang dat de juiste zuurgraad wordt gebruikt in het product. Bij een pH waarde onder de 3 kan de huid het product meestal niet goed verdragen. Bij een pH waarde boven de 5 wordt het zuur geneutraliseerd. In een wat hogere dosis werkt salicylzuur uitstekend bij keratosis pilaris (de rode bultjes die velen op bijvoorbeeld hun armen of benen hebben) en bij wratten en eelt.

 

Voor wie is salicylzuur geschikt?

Over het algemeen wordt salicylzuur goed verdragen, zelfs door een gevoelige huid. Wel moet de huid vaak het gebruik wennen. Het advies is dan ook om op te bouwen, afhankelijk van de verdraagzaamheid en het eventuele probleem die de huid heeft. Bij geen tot weinig reactie kan het gebruik langzaam worden opgebouwd tot tweemaal per dag. In principe is salicylzuur voor iedereen geschikt, al raden wij aan om geen hoge dosis te gebruiken tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding. Daarnaast maakt salicylzuur de huid gevoeliger voor zonlicht, een goede zonbescherming is dus wel een must!

Meer weten?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact met ons op.

Plan een gratis consult