Vandaag is de dag voor een nieuw begin

Vitamine A-zuur: Het enige wetenschappelijk bewezen anti-rimpel ingrediënt

Er is maar een ingrediënt waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat het fijne lijntjes en rimpels kan verminderen: retinol en het daaruit afgeleide tretinoïne (vitamine A-zuur). Je hebt de term retinol misschien wel eens in een reclame voorbij zien komen of op een verpakking zien staan. Retinol is een van de bekendste vormen van vitamine A. Wat doet het en kun je het zomaar gebruiken?

 

Wat is vitamine A?

Vitamine A bestaat in verschillende vormen. De bekendste vorm is wellicht retinol. Retinol wordt verwerkt in veel cosmeticaproducten, maar het kan niet goed tegen zuurstof en licht en het kan, bij verkeerd gebruik, irriterend werken. Daarom gebruiken de meeste fabrikanten het alleen in lage concentraties (waardoor het dus ook niet veel doet voor je huid). Jammer, want het is een ingrediënt met veel potentie, zeker wanneer het wordt omgezet in tretinoïne (vitamine A-zuur).

Tretinoïne is het enige cosmetica-ingrediënt waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het alle functies van de huidcellen intracellulair kan activeren. Van oorsprong wordt vitamine A-zuur ingezet als een middel tegen acne, maar in de jaren 80 werd ontdekt dat het ook ontzettend goed werkt tegen fijne lijntjes en dat het pigmentvlekken minder zichtbaar maakt (zie dit artikel als je net als ons alle details wilt kennen: http://www.rxskinclinic.com/pdf/tretart.pdf). Het komt erop neer dat vitamine A-zuur de fibroblasten (cellen diep in de huid die de aanmaak van collageen en elastine regelen) stimuleert, hun levensduur waarschijnlijk verlengd en bepaalde enzymen die collageen en elastine juist afbreken remt. Klinkt als een wondermiddel toch?

 

ZO Products

Zo simpel ligt het niet. Vitamine A-zuur komt niet vanzelf diep in de huid terecht. Daarvoor moet het op de juiste manier verpakt worden en moet de huid erop voorbereid worden. Dat gebeurt bij de producten van ZO Skin Health en ZO Medical. In de producten wordt een unieke aflevertechniek gebruikt. Microspheres sluiten het retinol af van licht en zuurstof waardoor het stabiel blijft. De cellen herkennen deze microspheres en daar wordt retinol omgezet in tretinoïne. Het werkt optimaal wanneer er hoge concentraties aanwezig zijn in het product (meer dan 0,6 procent). ZO Skin Health en ZO Medical gebruikt de hoogst toegestane concentratie van 1% in enkele producten. Daarnaast zorgen andere ingrediënten in de producten ervoor dat de huid optimaal wordt voorbereid op het gebruik van vitamine A-zuur (maar daarover in de volgende delen meer).

 

Begeleiding

Vitamine A-zuur kan in het begin erg irriterend werken. Een langzame opbouw werkt het beste, je kunt de huid anders meer kwaad dan goed doen. Goede begeleiding bij het gebruik is belangrijk. Kom daarom altijd langs voor een huidadvies wanneer je vitamine A-zuur wilt gaan gebruiken. Verder is het belangrijk om de vitamine A spiegel in het bloed op te bouwen. Een of twee keer gebruiken heeft geen zin. Breng daarom regelmatig een bezoek aan onze kliniek om samen met iemand uit ons team te bekijken of je protocol nog wel optimaal werkt. Het uiteindelijke resultaat is zichtbaar na acht tot twaalf maanden. Als je huid na vier maanden nog geen reactie laat zien, is de kans klein dat dit nog gaat gebeuren. Daarnaast wordt het gebruik van vitamine A-zuur tijdens zwangerschap en lactatie afgeraden.

Meer weten?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact met ons op.

Plan een gratis consult