Vandaag is de dag voor een nieuw begin

Wat sneeuwwitje altijd al wist

Zonbescherming in de zomer is inmiddels wel ingeburgerd. Maar wist je dat het tijdens de wintermaanden net zo belangrijk is om je huid te beschermen tegen de zon? Ook wanneer het bewolkt is of sneeuwt. Juist dan.

Sneeuw reflecteert maar liefst 80 procent van de UV-straling (ter vergelijking: gras en water reflecteren minder dan 10%, droog strandzand ongeveer 15%). Bijkomende factor op wintersport is dat je je vaak op grote hoogte bevindt, waardoor de hoeveelheid straling ook hoger is. Ook gedeeltelijk bewolkte dagen zijn verraderlijk. UV licht wordt soms vanaf de rand van een wolk sterker geflecteerd dan op een zonnige dag. Zelfs op een geheel bewolkte dag is het belangrijk om je in te smeren, want wolken laten altijd UV straling door, al is de hoeveelheid straling afhankelijk van de dikte van het wolkendek. Zit je de hele dag binnen op kantoor, maar komt er wel natuurlijk daglicht binnen? Ook dan is het belangrijk om je huid te beschermen. UVA licht laat zich namelijk niet door glas tegenhouden.

Al die straling leidt tot iets wat photoaging wordt genoemd. Verschijnselen: pigmentvlekken, rimpelvorming, verlies van kleur in de lippen, zichtbaar worden van kleine adertjes, grotere kans op huidkanker en zo gaat de lijst nog wel even door. De best beschikbare behandeling tegen photoaging is het eerdergenoemde Vitamine A zuur. Maar voorkomen is beter natuurlijk.

 

UVA, UVB, UVC, HEV?

Zonlicht bestaat uit allerlei soorten straling. UVB licht is waarschijnlijk de meest bekende vorm. Pigmentcellen reageren op UVB licht door pigment aan te maken, het zorgt ervoor dat je bruin wordt. Vaak gebeurt dit niet gelijkmatig, waardoor er pigmentvlekken ontstaan. Bij geen goede bescherming verbrand je, waardoor het DNA beschadigd en je meer kans krijgt op huidkanker.

UVA licht daarentegen maakt ons niet bruin, maar het dringt wel veel dieper de huid in. Daar beschadigt het de collageen- en elastinevezels, waardoor de huid veel sneller gaat verouderen. Hoe vaker je aan UVA straling wordt blootgesteld, hoe sterker het effect ervan wordt.

Daarnaast bestaat er nog UVC licht. Dit wordt gelukkig voor het grootste gedeelte door de atmosfeer tegen gehouden, maar het is wel de meest schadelijke vorm van UV licht.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er nog een vierde schadelijke vorm van straling bestaat. Dit High Energy Visible light (HEV) bestaat uit het blauwe en violette zonlichtspectrum. Deze straling dringt nog dieper door in de huid dan UVA licht en is verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de vrije radicalen die door zonlicht in de huid worden veroorzaakt. Vooralsnog beschermen buiten de ZO Medical Oclipse SPF 50 nog niet veel producten tegen dit HEV-licht. De komende jaren zullen we waarschijnlijk zien dat steeds meer merken bescherming tegen HEV-licht aan hun producten gaan toevoegen.

 

SPF

SPF staat voor Sun Protection Factor. Maar hoeveel SPF heb je nodig en hoevaak moet je smeren? De SPF factor geeft aan hoeveel langer je in de zon kunt blijven dan dat je zonder factor zou kunnen. Met factor 20 kun je dus 20 keer zo lang in de zon blijven zitten dan zonder factor. Hoe lang je in de zon kunt zitten zonder factor, is afhankelijk van de hoeveelheid pigment in je huid (al is zonder factor in de zon zitten nooit verstandig, ook niet als je een donkere huid hebt). Maar… die factor geldt alleen als je ook genoeg smeert. In de regel is dat een theelepel voor het gezicht (5 ml). Smeer je minder, dan gaat de factor ook al snel omlaag en zou je dus eigenlijk vaker opnieuw moeten smeren. Dat is ook de reden waarom alleen SPF in bijvoorbeeld een foundation vrijwel nooit genoeg is. Daarnaast geeft de SPF alleen de bescherming tegen UVB straling weer. Gelukkig zijn er in Europa regels opgesteld dat de bescherming tegen UVA straling (de PPD-factor) tenminste 1/3 van de SPF factor moet zijn. Bij een SPF 15 bijvoorbeeld houdt dat in dat 80% van de UVA straling wordt tegenhouden.

 

Conclusie? Het is een ingewikkeld verhaal, die zonbescherming. Belangrijkste is dat je smeert, genoeg en met regelmaat, 365 dagen per jaar.

Meer weten?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact met ons op.

Plan een gratis consult